VM-guld i ishockey

Det var Rikard Grönborgs första världsmästerskap som förbundskapten över det svenska ishockeylandslaget och det blev guld direkt. Sverige kom visserligen trea i gruppen efter USA och Ryssland, där man hade en förlust och en övertidsförlust. Kanada vann sin grupp med 4 poäng ner till Schweiz, som blev Sveriges motståndare i kvartsfinalen. Efter en tuff batalj lyckades Sverige vinna med 3-1 mot Schweiz och ta sig till semifinal. Väl där blev det en oväntat lätt match mot Finland, där man vann med 4-1. Kanada slog ut Tyskland och Ryssland i sin väg till finalen.

Finalmatchen inleddes i ett ganska lugnt tempo, där inget lag riktigt vågade ta stafettpinnen. Likaså i andra perioden var det försiktigt spel fram till att Sverige gjorde 1-0 med sekunder kvar. Kanada lyckades kvittera i sista perioden och matchen gick till förlängning och sedan straffar. Henrik Lundqvist blev stor matchhjälte och lyckades rädda Kanadas samtliga 5 straffar. Sverige satte 2 av sina straffar och blev historiska VM-guldhjältar.